Padlófűtés


Napjainkban egyre inkább elterjedtebbé vált a padlófűtés mely használata energia-megtakarítást és nagyobb komfortot eredményez. Ezzel egy időben megjelentek a fűtött felületek burkolásának problémái. A padlófűtésnél a hagyományos lerakás követelményein túl, még további előírásokat is be kell tartani. A burkolóanyagok és az alkalmazott fektetési technológia is eltér a hagyományos követelményektől.
Összefoglaljuk melyek azok az az előírások amiket be kell tartani és ami szigorú követelmény a lerakáskor . Az előírások a műanyagcsöves, vízfűtéses és öntött esztrich réteggel készített, Magyarországon gyártott rendszerre vonatkoznak. A padlófűtés és a padlóburkolat együttes alkalmazásának követelményét három szakaszra bontjuk fel:
1;tervezési, előírás
2;kivitelezési, előírás
3;üzemeltetési előírás.
A tervezésnél szem előtt kell tartani, hogy a parketta alapvetően hőszigetelő képességgel bír . Ezért 15 mm-nél vastagabb lágy lombosok és fenyők alkalmazását kerülni kell. Erre a legalkalmasabb típus a készparketta.
A beton és a parketta közé a hagyományos lerakástól eltérően fólia vagy szigetelőfilc nem kerülhet.
Az alkalmazott segédanyagoknál fontos hogy a vivőági hőmérsékleten hőállónak és öregedésre ellenállónak kell lenniük.
A fűtőcsövek közti távolság ne haladja meg a 150 mm-t, így kedvezőbb lesz a hőmérséklet eloszlása.
Fűtőcsöveket mindig a teljes felületre kell rakni.
Mivel a padlófűtésnek a hőleadó képessége korlátozott ezért szóba jöhet a helység hőszigetelése. Hőszigetelés kapott értékeinek el kell legalább a minimális követelményeket érnie egy újonnan épült épületével.
A tervezésnél tartsuk szem előtt, hogy a vivőági vízhőmérséklet nem léheti túl még a leghidegebb napokban sem az 50 °C -t. Lehetőség szerint ajánljuk egy hőplomba beszerelését a rendszerbe.
A parketta felületi hőmérséklete ne lépje túl a 28 °C -t, mint hőfiziológiai korlátot.